Marietta Schwarz vioolbouwer

Esdoornhout, voor achterblad, krul en zijranden van de strijkinstrumenten.

Esdoorn, Acer pseudoplatanus, zaadjes en tweejarig boompje.

Hymenaea courbaril. Deze tropische boom kan wel tot 30 meter hoog worden. Het hout, mooi donker roodbruin, wordt gebruikt voor meubels en is termietenbestendig. De inhoud van de zaaddozen is eetbaar. Voor de vioolbouwer levert deze boom hars (copal of amber genoemd) waar lak mee gemaakt kan worden

Fijnspar, Picea abies, met hars. Het hout wordt gebruikt voor het bovenblad van de strijkinstrumenten (ook voor andere instrumenten als klankbodem). De bomen komen uit bergachtige gebieden, tussen de 1000 en 1600 meter hoogte.

Ebbenhout, voor de toets, stemknoppen,het staartstuk en de slof van de strijkstok. De Diospyros ebenum is een groenblijvende boom die tot 20 meter hoog wordt. Familie van de kaki, dadelpruim en persimom. De boom groeit, zeer langzaam, in tropisch Azië in vochtige gebieden. Alleen het kernhout is het typische zwarte hout.

Caesalpina echinata, pernambuk. Dit tropische hardhout wordt voor strijkstokken gebruikt. De bomen zijn verschillend in groei, sommige blijven vrij klein, 10m hoogte, zoals op de tekening, andere groeien uit tot stevige en hoge bomen. Op de afbeelding zijn ook de bloeiwijze en de zaaddozen te zien.

Parelmoer. Dit materiaal uit de zee wordt vaak gebruikt ter versiering. Op de slof van de strijkstok is vaak een rondje te vinden en het schuifje is ook belegd met een stukje parelmoer. Het komt uit de binnenkant van een schelp, vaak uit pareloestersoorten, sommige zoetwatermosselen/-oesters, van abalones (zee-oren) en van tolhorens.

Dracaena draco, de drakenbloedboom, is familie van de agave en eigenlijk geen boom maar een plant en hij behoort tot de éénzaadlobbigen. Hij komt voor op de Canarische eilanden, Kaapverdie en Madeira. De plant wordt tot wel 12 meter hoog, groeit erg langzaam. De hars, het drakenbloed, wordt gebruikt als roodbruine kleurstof in lak.

In de strijkinstrumenten bouw wordt er gebruik gemaakt van veel verschillende natuurlijke producten. Elk jaar belicht ik een materiaal soort. Hieronder de afbeeldingen en tekst en uitleg.